Подвеждащ въпрос. (☺) Протеинът не се “взима”, той е основна храна за човешкото тяло. Взимаш протеин, колкото би взимал вода. Който и да си, какъвто и да си, нямаш нужда от извинение или оправдание, за да ядеш протеин. Напротив, без значение дали си активен физически или не, хубаво e протеинът, не просто да присъства във всяко хранене, а да е основна част от него. Това ще предостави на тялото ти голяма част от необходимите му нутриенти, както и ще те държи сит и здрав, без опасност от натрупване на мазнини.

Тялото е в постоянен режим на протеинов оборот. Мускулната маса бива постоянно разграждана и след това изграждана наново. За един здрав човек, нормата е около 0.8гр/кг. Ако вземем един 100-килограмов човек, за по-лесна сметка, излиза, че той трябва да консумира 80 грама протеин на ден, само, за да задържи мускулната си маса и това е, ако лежи на дивана. (и останалата част от диетата му е адекватна) Затова, хапвай протеин.

Има различни видове протеин, но един специално рядко присъства в ежедневието. Суроватъчен протеин. Той е един от протеините в млякото, а причината да отсъства от диетата на повечето е, че се разрушава по време на пастьоризацията. До скоро повечето мандри го изхвърляха, а по-запознатите, поне хранеха домашните животни с него. Напоследък, в модерните съоръжения се използва за създаване на енергия. Да му намерим още по-добра употреба.

Този протеин е по-известен на спортуващите и най-лесният начин да се намери е във вида на добавка. Освен, че помага да се задоволят дневните нужди от протеин, суроватката има и други, по-малко известни качества. Той помага за създаването на мускулна маса, при това доста по-потентно от повечето протеини, особено, ако се консумира след тренировка. Суроватката, особено във формата на изолат, предпазва мускулатурата, дори в период на отслабване/калориен дефицит. Това прави този протеин изключително полезен инструмент, както за тези, които искат на качат килограми, така и за тези, които искат да свалят.

Една функция на суроватъчния протеин е особено полезна. Той захранва най-мощната антиоксидантна защита на тялото. За по-любопитните, това е глутатион пероксидаза. Суроватъчният протеин е една от най-добрите храни за повишаване на глутатиона, антиоксидант, който е компонент на този, така силен механизъм. За сравнение, антиоксидантите, които получаваш от плодовете и зеленчуците, например, бледнеят пред мощта на глутатиона. Само една доза на ден въоръжава всяка клетка в тялото ти, подготвяйки я срещу оксидативно увреждане. В допълнение, глутатиона помага за рециклирането на други антиоксиданти, като витамини Ц и Е, като по този начин намалява нуждата от приема им.

В зависимост от храната и времето на деня, суроватъчният протеин също може да увеличи производството на кетони. Молекули, които тялото използва за енергия, както и за горенето на вече складирани мазнини. Мозъкът също обича да се захранва от кетони и като бонус получаваш повишаване на когнитивните умения.

Ето, вече имаш всички причини на света да консумираш суроватка. Чудесен инструмент, които не само е полезен за тялото, а и може да служи като вкусна добавка в сивото ежедневие.

Продуктът, който препоръчвам е X-treme Whey Protein. Освен нужната доза протеин, той съдържа и
витамини B1, B2, B5, B6, B12, C, E, фолиева киселина, ниацин, калций и
магнезий.

 

Подобни статии

03/07/2018

Какво се случва...

Много от начинаещите не знаят всъщност какво се...

0

16/05/2018

„Не искам...

Това са думи на повечето мои клиенти от женски...

0

03/05/2018

Защо да...

Защо тренираме? Каква е причината да ходим в...

0

02/04/2018

Таня Савова:...

Спортът – какъв е най-точният начин за...

0

05/03/2018

Познаваш ли...

Храната не е просто храна. Тя е гориво, пратеник,...

0