Това са думи на повечето мои клиенти от женски род, както и на някои от мъжки.
Аз завъртам очи, но в крайна сметка винаги отделям време на клиента, за да му обясня защо, всъщност, иска мускули. Това ще направя и сега.

Дали си мъж, жена, куче или котка, приоритетът, както при всяка диета, така и при всяка тренировка трябва да е повишаване или запазване на мускулатурата.Всички говорят за отслабване, но теглото е без значение. Числото, което показва кантарът е ирелевантно. Важно е от какво е изградено тялото, композицията му. Махни мазнините, запази мускулите. И това не се отнася само за бицепса, рамото или краката, а също и за вътрешните органи. Да запазиш всички видове мускул в тялото си, докато сваляш килограми е ключът към подобряване на здравето.

Мускулната маса е факторът, най-добре определящ здравето. Връзката на мускулната маса със смъртността, от всички причини, е обратно пропорционална. Това означава, че колкото е по-добро съотношението мускул-мазнина, толкова по-добър е шансът ти за оцеляване. Мускулната маса е определяща и при риска от рак и оцеляване от рак. С по-добър процент мускулна маса, дори и да развиеш рак, ще бъде по-вероятно да оцелееш.

Ако изведнъж всички мускули от тялото ти изчезнат, ще се превърнеш в една купчина кокали, мазнина и слуз, останала от разградените ти органи и кожа. С две думи, няма да си особено привлекателна гледка. Освен всичките им други функции, мускулите дефинират и формата на тялото. Чистата мускулатура е благоприятна не само за здравето, а и за окото. Дамите се плашат от мускули, защото си мислят, че ще станат много големи или обемни, но това не отговаря на истината. Обемът идва от мазнината, която е под, над или между мускулната тъкан. Други дами поддържат слаби фигури, защото не знаят какво друго да направят, и умеят да се обличат. Използвайки дрехата за скриване или предаване на форми, но развитото тяло е хубаво, както добре облечено, така и напълно съблечено.

Често цари и мисълта, че мускули се правят лесно. “Не искам мускули, не искам мускули…”

Сякаш една сутрин се събуждаш и случайно си качил 5 кила мускул. Сякаш мускул може да се направи по грешка или пък без да искаш. Сякаш мускулът идва просто по желание. Сякаш мускулът е страничен ефект, нещо, което изведнъж решаваш, че ще имаш. Нещо, което можеш да получиш бързо и на повикване. За съжаление – не. Мускулът е ценен и се прави много по-трудно, отколкото се губи.

Възможно е да се събудиш надут, подут и с килограми отгоре, но това ще бъде резултат от вчерашната лакомия. А, придобитата маса ще е всичко, но не и мускул.

За мускула трябва труд. Много труд. И постоянство. Повече, отколкото си мислиш. Трябва да забравиш кога си забравил да броиш тренировките. Тогава идва мускула. Трябва да тренираш интензивно. Да вложиш намерение и да прекарваш време във фитнеса, не за да правиш приятели или да гледаш снимки, а за да изграждаш себе си. След това трябва да дадеш на тялото си необходимото му време за възстановяване. Мускулната маса се възстановява и от най-тежката тренировка до 48 часа, но, когато тренираш, не тренираш само мускулите си, нервната система също. При тежка тренировка, не добре съобразена, или такава в хронично стресирано състояние, може да отнеме на тялото ти 2 седмици, за да възстанови централната нервна система. През това време прогрес няма. Тренирай тежко, но и умно. После остава да дадеш на тялото си хубаво гориво и всички градивни елементи, от което то се нуждае и готово – идват резултатите. Да, не е лесно, но бъди сигурен – заслужава си.

И още нещо. Можеш да промениш вида на мускулните си влакна, можеш да изградиш мускул, можеш да го разградиш, можеш и да го запазиш. Да тонизираш мускул – не можеш.

Подобни статии

03/07/2018

Какво се случва...

Много от начинаещите не знаят всъщност какво се...

0

03/05/2018

Защо да...

Защо тренираме? Каква е причината да ходим в...

0

11/04/2018

Колко протеин...

Подвеждащ въпрос. (☺) Протеинът не се “взима”,...

0

02/04/2018

Таня Савова:...

Спортът – какъв е най-точният начин за...

0

05/03/2018

Познаваш ли...

Храната не е просто храна. Тя е гориво, пратеник,...

0