Какво е спирулина?
Спирулината е микроводорасло с характерен синьо-зелен цвят. Всъщност това е търговското наименование на някои синьо-зелени водорасли от фитопланктона на алкални езера в тропиците и субтропиците, използвани от векове като храна от местните жители. Те са древни, многовалентни нишковидни организми, способни да процъфтяват при относително високи температури и рН на водата, което води до изключителен процес с висока хранителна стойност.
Тя е богата на антиоксиданти, витамини, основни липиди, минерали и полизахариди със силни доказателства за благоприятен ефект върху имунната система, бъбречната и чревната функция, при предотвратяване и потискане на вирусни заболявания, възпаление, кожни лезии и главно за балансираща диета.
За Spirulina line
Първото производство на спирулина започва в Терма Нигрита, Серес през 1991 г., като това е първият гръцки производител в Европа. Днес марката се казва "Spirulina line" и за първи път в света произвежда био козметика от 100% органична спирулина, хранителни продукти с превъзходна хранителна стойност, както и ръчно изработени продукти за личната хигиена.
Това е първият биологично сертифициран завод за производство на спирулина в Европа от Green Control.
Високият фотонен поток в района на Нигрита, Серес и неговото геотермално поле допринасят за високите нива на фотосинтезата и сушенето на качествени органични спирулини.
Съвсем наскоро NASA избра да изпрати органичната линия Spirulina в космоса, за да види ползите от нейното въздействие върху астронавтите в 5-годишна програма.
Подобрява сърдечната функция;
Намалява лошия холестерол (LDL), понижава нивата на триглицеридите и повишава добрия холестерол (HDL) в кръвта;
Може да понижи кръвното налягане;
Подобрява мозъчната функция и паметта;
Помага за лечение на анемия;
Помага за укрепване на мускулната тъкан;
Стимулира "добрата флора" на червата;
Помага за по-добър контрол на теглото. Трябва обаче да се комбинира със здравословна диета (с ниско съдържание на калории и мазнини) и упражнения;
Спирулината предотвратява алергични реакции. Ефективно намалява възпалението и в същото време симптомите на алергични реакции като: сърбеж, запушване на носа и кихане;
Подобрява енергийните нива и намалява умората и стреса;
Детоксикира тялото от вредни вещества, причиняващи заболявания;
Укрепва защитните сили на организма;
Намалява риска от остеопороза;
Намалява болката в ставите;
Предпазва тялото от чернодробни заболявания.
Протеини
Около 60% от изсушената спирулина е протеин. Протеинът на спирулина съдържа всички аминокиселини, но в по-малки количества от яйцата, месото и млякото.
Витамини
Спирулина е богата на витамини от група В, като В1, В5 и В6. Също така е богат на витамин Е, чиято биологична стойност е с 49% по-висока от тази на синтетичния витамин Е. Съдържа големи количества β-каротин (провитамин А). За разлика от синтетичния витамин А, β-каротинът е нетоксичен дори в големи количества.
Желязо
Той е източник на биохимично желязо и по-специално е 58 пъти по-богат източник на желязо от суровия спанак и 28 пъти по-богат от говеждия черен дроб. Всеки 10 грама спирулина може да съдържа до 70% от минималната дневна нужда на човек от желязо.
Спирулината дава много енергия на тялото и поради тази причина трябва да я консумирате 4 часа преди лягане, за да избегнете проблеми със съня. В противен случай може да се консумира по всяко време на деня преди, между или след храненията или когато енергийното ниво на тялото е ниско.
В допълнение, енергията, предлагана от спирулината, може да помогне на хората, които искат да качат килограми или да отслабнат. Тоест хората, които искат да напълнеят, могат да я консумират след хранене, за да си осигурят допълнителни калории. Докато хората, които искат да отслабнат, могат да консумират спирулина преди хранене, за да предизвикат ситост и да не поемат големи количества храна.
Ежедневният прием е зависи от типа на тялото и възрастта. Може да се консумира под формата на таблеткин, прах или флейки и да се използва при всякакви ястия, салати и десерти.